1- BORULARDA OLUŞAN TIKANIKLIKLAR
2- SU BASMALARI
3- KOKU
4- BORU ÇÖKMELERİ VE TESİSAT HATALARI
5- KİRLİ SU SIZINTILARI BU SORUNLARI OLUŞTURABİLECEK NEDENLER
*Evsel atıkların gider borusunu tıkaması (yemek yağları, çay, tuvalet kâğıdı, ıslak mendil vb maddeler)
*Boru tıkanmalarında oluşan su baskınları. Şehir kanalizasyonundan bina ana hatlarından su taşması
*Havalık borusunun çatı üst seviyesinin altında kalması, rögarların dolu olmasından kaynaklanan koku problemleri. Sifonlar ve süzgeçlerden kaynaklanan koku problemleri genel nedenlerdir.
* Borunun dayanıksızlığından ve aşırı yük altıda kalmasından dolayı veya montaj esnasında zedelenmesi
* Boruların tıkanmasından dolayı ve montajından kaynaklanan kasıntı, conta kayması ya da conta yetersizliği ve bilinçsizce yapılan darbeli müdahaleler başlıca sebeplerdendir.
BU SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ
Tıkanıklık:
Genelde tıkanıklıklar bina içi hatlarda spiralli, elektrikli “S” borulardan ve dirseklere zarar vermeden makine yardımıyla profesyonel firmalara açtırılmalıdır. Tıkanıklıklar sık sık devam ediyorsa bunun sebebi endoskopi kameralarıyla profesyonel firmalara görüntülendirilmelidir. Bu sayede zaman, tadilat ve maliyet tasarrufu sağlanır.
Su jetiyle çalışan makineler bina içlerinde kullanılmaz. Sebebi; yüksek basınçlı olduğundan dirseklere ve borulara darbe yaparak problem çıkartabilir. Tercih edilmez.
Ana kanalizasyon hatlarında, yollarda ve büyük çaplı büz ve borularda kullanılması daha çok tercih edilir.
Su basmaları:
Su basmaları genellikle binaların bodrum katlarında yaşanır. Önlem için rögarlara “Pis su çekvalfi” taktırılmalıdır.
Koku:
Havalık boruları kontrol edilmeli. Çatının altında ise çatı üstüne çıkarılmalı, rögarlar temizlenmeli ve toz kireç serpilmelidir. Süzgeçleriniz koku stoplu süzgeçlerle yenilenmelidir. Gerekirse sifonların pis su borusuna bağlantısına koku önleyici yatay çekvalf takılmalıdır. Rögar kapağınız deliksiz ise delikli pik döküm kapak tercih edilmelidir. Bu işlem hava sirkülasyonunu ve su akış debisine yardımcı olmakla beraber kokuları giderir.
Boru çökmeleri ve tesisat hataları:
Bu sorunu yaşamamak için kaliteli boru kullanılmalı, işlerinizi profesyonel ekiplere yaptırmayı tercih etmelisiniz. Endoskopi kameralarıyla görüntü alınmalı, arızalı olan bölgenin arızası lokal veya genel olarak yapılmalı yada hat değiştirilmelidir.
Kirli su sızıntıları:
Kirli su sızıntıları toprak altında değilse müdahalesi çabuk ve hasarsız yapılabilir. Toprak altında ise endoskopi kameralarıyla görüntü alınır ve bunun sonucunda gereli kazı ve onarım işlemleri yapılır. Üzerinin belli bir süre sonra kapatılması tavsiye edilir.